Μουσική Σχολή

Σύντομο Ιστορικό

Η Μουσική Σχολή Δήμου Τυρνάβου ξεκίνησε το έργο της το 1987 (χρονιά που αναγνωρίστηκε από το Υπ.Πολιτισμού), στο ιστορικό παλαιό Δημαρχείο, σημερινή Δημοτική Βιβλιοθήκη. Στα 26 χρόνια λειτουργίας της έχει παράγει αξιόλογο έργο έχοντας προσφέρει στην νεολαία του Τυρνάβου, καλλιέργεια και ποιοτική μουσική παιδεία. Η Σχολή είναι πλήρης προσωπικό και αυτόνομη, δημιουργήθηκε για να παρέχει επαγγελματική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου όπως άλλωστε είναι και ο στόχος της. Ακόμη η συμβολή της είναι ουσιαστική κάνοντας επιτυχημένη παρέμβαση στον κοινωνικό βίο της περιοχής διοργανώνοντας συναυλίες με καλλιτεχνικό επίπεδο.

Στις δραστηριότητες της Σχολής είναι οι μαθητικές επιδείξεις αλλά και παρουσίαση έργου αξιόλογων καλλιτεχνών, δίνοντας την ευκαιρία στους νέους να συμμετάσχουν και να αποκτήσουν εμπειρία και στους μεγαλύτερους φίλους της μουσικής, μελωδικές στιγμές.

Εκατοντάδες παιδιά έχουν αποκτήσει μουσική παιδεία και καλλιέργεια στη σχολή μας, αλλά και αρκετά άτομα έχουν αποφοιτήσει με πολύτιμα επαγγελματικά εφόδια, προσφέροντας τους έτσι μια λαμπρή καριέρα για τη ζωή τους. Η Σχολή παρέχει επαγγελματικούς τίτλους σπουδών αναγνωρισμένους από το κράτος και παραρτήματά της λειτουργούν στον Αμπελώνα, το Δαμάσι και το Αργυροπούλι. Με τον ν. 3852/10 καταργήθηκαν όλα τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων, αλλά ύστερα από απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και με ομόφωνη απόφαση – εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου, η Μουσική Σχολή του Δήμου Τυρνάβου παρέμεινε ανεξάρτητο Ν.Π.Δ.Δ., ένα από τα 71 Ν.Π.Δ.Δ. που παρέμειναν στη χώρα (απορροφώντας και τη Μουσική Σχολή του πρώην Δήμου Αμπελώνα) με πρώτο πρόεδρό της τον κ. Δημήτριο Χαλούλη και σημερινή πρόεδρο του Δ.Σ. τη κ. Μίγα - Ζερβού Σοφία , ενώ στην θέση του καλλιτεχνικού Διευθυντή τοποθετήθηκε, ύστερα από κρίση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου η κα Φανή Ζούκη, μουσικολόγος.

Παιδική Χορωδία Μ.Σ.Δ.Τ.

Αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της Σχολής όπου τα παιδιά συμμετέχουν έπειτα από επιλογή και σήμερα θεωρείται από τις πιο αξιόλογες. Ιδρύθηκε το 1988 και έχει πάρει μέρος σε πολλά Φεστιβάλ όπου έχει αφήσει τις πιο άριστες εντυπώσεις. Έχει αποσπάσει αξιόλογες κριτικές των ειδικών του Χορωδιακού κόσμου και όχι μόνο. Η χορωδία τιμήθηκε, διακρίθηκε με το Α’Βραβείο εκτός συναγωνισμού με την υψηλότερη βαθμολογία για την αρτιότερη ερμηνεία στον διαγωνισμό Χορωδιών που έγινε στην Αθήνα το 1993 και μαέστρο τότε τον κ. Σανδίκη Αλ. Τα παιδιά συμμετέχουν δωρεάν και μπορούν να λάβουν μέρος και παιδιά εκτός σχολής. Η συμβολή της είναι σημαντική τόσο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας όσο και στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο και στο εξωτερικό. Φέτος πολλές εξορμήσεις εντός και εκτός Ελλάδος.

Παιδική Λαϊκή Ορχήστρα

Νεοσύστατη, δροσερή με νέες ιδέες και ένα υπέροχο ρεπερτόριο με σύγχρονα τραγούδια και μοντέρνα στοιχεία. Πλούσιες ηχογραφίες που το κοινό του Τυρνάβου και άλλων πόλεων θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει σε διάφορες εκδηλώσεις που θα πλαισιωθούν από αυτή. Το αξιόλογο αυτό σχήμα υπόσχεται πολλές εκπλήξεις.

Διδάσκονται:

 • Μουσική Προπαιδεία (νηπιακό τμήμα)
 • Πιάνο
 • Κιθάρα
 • Βιολί
 • Ακκορντεόν
 • Αρμόνιο
 • Πνευστά
 • Ταμπουράς
 • Τζουράς
 • Μπουζούκι
 • Νέα Τμήματα Κρουστών
 • Βυζαντινής Μουσικής
 • Jazz Μουσικής
 • Παραδοσιακής Μουσικής
 • Πνευστών Οργάνων
 • Ενοργάνωση
 • Μονωδιάς (τραγούδι)
 • Ανώτερα Θεωρητικά:
 • Αρμονία, Αντίστιξη, Φυγή Τμήμα προετοιμασίας για Μουσικές Σπουδές στα Α.Ε.Ι.

Στη Μουσική Σχολή διδάσκει ένα έμπειρο σύνολο δασκάλων με πολυετή πείρα στη διδασκαλία οργάνων και θεωρητικών μαθημάτων. Το διδακτικό προσωπικό αποτελείται από Πτυχιούχους και Διπλωματούχους δασκάλους με αρκετές επιτυχίες και διδακτική αποτελεσματικότητα στο ενεργητικό τους.

Για τους καλλιτέχνες προσχολικής ηλικίας

Στο σύγχρονο πρόγραμμα μόρφωσης των παιδιών έχει γίνει απαραίτητο να περιλαμβάνεται κάποια καλλιτεχνική εκπαίδευση (ηλικίας ως Β’Δημοτικού). Για τα παιδιά αυτά η μύηση στον μουσικό κόσμο γίνεται με ομαδικό παιχνίδι με ποικίλλα μουσικά οργανάκια, ώστε να τα προσελκύσουν ευχάριστα και δημιουργικά. Χρησιμοποιούνται: φλογέρα, μεταλλόφωνο κ.α. Εξασκώνται έτσι ώστε, να αφυπνιστεί η ακοή, να νιώσουν το ρυθμό και να αγπήσουν την μουσική ανάγνωση.

Στο τέλος του έτους μπορούν να διαλέξουν το όργανο που θέλουν για να συνεχίσουν. Η επιμέλεια των μαθημάτων στο «φυτώριο» αυτό ανήκει σε έμπειρη δασκάλα και η χρονιά αυτή παρέχεται δωρεάν.

Η Ιστορία

Ο Τύρναβος μέσα από την μεταξουργία αλλά και την αμπελουργία αποτέλεσε ένα μεγάλο εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο

Ο Πολιτισμός

Η γνώση της παράδοσης και η δημιουργική αξιοποίηση της αποτελούν ασφαλιστικές δικλείδες για την ανάπτυξη του πολιτισμού μας.

 

Οι Εκδηλώσεις

Το Τυρναβίτικο Καρναβάλι αποτελεί ένα έθιμο με απροσπέλαστες ρίζες στο χρόνο έχοντας μια ιστορία τουλάχιστον 100 ετών.

Δήμος Τυρνάβου Εποικινωνία Δήμου Τυρνάβου Χρήσιμα Τηλέφωνα Δήμου Τυρνάβου
facebook rss Δήμου Τυρνάβου Youtube Tirnavos
Copyright © 2016 tirnavos.gr. All rights reserved. Designed plus By SALVADOR | Powered By BLUEVALUE.