Σύγχρονος Πολιτισμός

Η γνώση της παράδοσης και η δημιουργική αξιοποίηση της αποτελούν ασφαλιστικές δικλείδες για την ανάπτυξη του πολιτισμού μας. Σε μια εποχή σαν την σημερινή όπου η διεθνοποίηση των κοινωνικών, πολιτιστικών, οικονομικών προϊόντων και πληροφοριών διαμορφώνει ένα καινούργιο, πολύπλοκο παγκόσμιο καθεστώς η γνώση αυτή μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη διατήρηση, υπεράσπιση και ανάπτυξη κάθε εθνικού πολιτισμού. Αυτή την άποψη δεν τη συμμερίζονται όλοι όμως. 

Υπάρχουν απόψεις που καταλήγουν στην εκτίμηση, πως δεν πρέπει ούτε χρειάζεται να αξιοποιούμε τίποτε από την παράδοση μας, γιατί βρισκόμαστε σε μια ιστορική φάση που έχει σημάνει το τέλος των εθνικών πολιτισμών και πως μια προσπάθεια διατήρησης ορισμένων εθνικών χαρακτηριστικών δεν αποτελεί παρά μια μεγάλη σπατάλη δυνάμεων, συντηρητική στάση και οδηγεί στην οπισθοδρόμηση. Υπάρχει ασφαλώς και η στάση που προτείνει ως μοναδική λύση στα αδιέξοδα της σημερινής εποχής την επιστροφή στις ρίζες. Προτείνει αυτή τη λύση ως θεραπεία απέναντι στην επιχειρούμενη πολιτιστική ισοπέδωση και εξαφάνιση των οικονομικώς ασθενέστερων κοινωνιών.

Η άρνηση του παρελθόντος ενός έθνους οδηγεί με ασφάλεια στην άρνηση της ιστορικής εμπειρίας και των διδαγμάτων της, στην δημιουργία λαών χωρίς ταυτότητα, γεγονότα που οδηγούν μοιραία στην υποταγή τους στην ταυτότητα άλλων πιο ισχυρών εθνών. Από την άλλη το να παίρνει κάποιος τις ρίζες ως απόλυτο και αξεπέραστο υπόδειγμα προς μίμηση και όχι ως εξαιρετικό και υπέροχο σχετικό παράδειγμα για δράση, δείχνει φόβο μπροστά στο καινούργιο. Αυτό ευδοκιμεί σε περιόδους κρίσης βέβαια.

Ούτε η απόρριψη ούτε η αποθέωση του παρελθόντος αποτελούν λύσεις. Ο σύγχρονος πολιτισμός χρειάζεται και το παρελθόν και το μέλλον, το δε ζητούμενο είναι να υπάρξει ουσιαστική γνώση του παρελθόντος, των αξιών του, των λαθών και των αποτυχιών του. Στόχος είναι όμως και η δημιουργική σύνθεση του πολιτισμού με βάση και τη δημιουργική αξιοποίηση στοιχείων άλλων πολιτισμών. Κάθε πολίτης μπορεί να αποκτήσει κριτήρια και να έχει και τις πρακτικές ευκαιρίες, ώστε να γίνει μέτοχος και δημιουργός του σύγχρονου πολιτιστικού γίγνεσθαι.

Χρειάζεται πολύπλευρη εθνική προσπάθεια στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας, της ενίσχυσης του μορφωτικού επιπέδου των πολιτών και της αξιοποίησης του διεθνούς πολιτιστικού πλούτου.

Όταν μια κοινωνία δείχνει εμπιστοσύνη στις δικές της δυνάμεις, τότε μπορεί αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει κάθε προσπάθεια οπισθοδρόμησης και άλωσης της. Στην ενότητα αυτή βλέπουμε ορισμένα στοιχεία του σύγχρονου πολιτισμού του τόπου μας πολλά από τα όποια έχουν βαθιά τις ρίζες τους στο παρελθόν.

Ας τα στηρίξουμε, τα διαφυλάξουμε και τα δέσουμε με την εξέλιξη της εποχής.

Η Ιστορία

Ο Τύρναβος μέσα από την μεταξουργία αλλά και την αμπελουργία αποτέλεσε ένα μεγάλο εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο

Ο Πολιτισμός

Η γνώση της παράδοσης και η δημιουργική αξιοποίηση της αποτελούν ασφαλιστικές δικλείδες για την ανάπτυξη του πολιτισμού μας.

 

Οι Εκδηλώσεις

Το Τυρναβίτικο Καρναβάλι αποτελεί ένα έθιμο με απροσπέλαστες ρίζες στο χρόνο έχοντας μια ιστορία τουλάχιστον 100 ετών.

Δήμος Τυρνάβου Εποικινωνία Δήμου Τυρνάβου Χρήσιμα Τηλέφωνα Δήμου Τυρνάβου
facebook rss Δήμου Τυρνάβου Youtube Tirnavos
Copyright © 2016 tirnavos.gr. All rights reserved. Designed plus By SALVADOR | Powered By BLUEVALUE.